Logo kdcl img

HR CARGO

Twintig vierdejaars studenten van de minor ‘Distributie in...
19 oktober 2018 / 163

Twintig vierdejaars studenten van de minor ‘Distributie in en rond Rotterdam’ doen van september tot en met november 2018 onderzoek voor Nedcargo. Centraal hierbij staat de vraag: hoe vergroot het beleveren met lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) de efficiency, klanttevredenheid en duurzaamheid van de logistieke operatie? HR Cargo is een vervolg op projecten LEVV-LOGIC en Stadslogistiek en sluit aan bij Green Deal 010 Zero Emission Stadslogistiek van Gemeente Rotterdam.

Partners: Nedcargo, Stintum, Urban Arrow, RoutiGo, KennisDC Logistiek Zuid-Holland, Kenniscentrum Duurzame HavenStad
Betrokken opleiding: minor ‘Distributie in en rond Rotterdam’ van Logistics Management
Looptijd: september t/m november 2018

LEVV'S

Tijdens deze drie maanden bezorgt Nedcargo in samenwerking met studenten van Hogeschool Rotterdam leveringen van dranken tot 300 kg in Rotterdam en Schiedam. Dit gebeurt met twee verschillende LEVV’s: een elektrische bakfiets en een elektrische Stint. Gedurende de pilot voeren de studenten meerdere onderzoeken uit voor Nedcargo omtrent stadsdistributie. Ze kijken naar wet- en regelgeving, naar andere spelers in de markt van stadsdistributie, maar ook naar de operationele kant.

ROUTEPLANNING

De studenten gaan tijdens de onderzoeken ook daadwerkelijk leveren. De ritten plannen ze met een planningssysteem speciaal voor fietsen en vergelijkbare vervoersmiddelen: RoutiGo. In de ochtend belevert een vrachtwagen vanuit Nedcargo de hub in Rotterdam, waar vandaan met ‘carbon free’-vervoer de binnenstad wordt betreden. In de loop van de pilot wordt gekeken naar de mogelijkheid om deze manier van distributie verder uit te breiden, dan wel door Nedcargo, dan wel door een derde partij.

GROENCOLLECT

De hub ligt aan de Keileweg 65 in Rotterdam, ongeveer op de grens tussen Rotterdam en Schiedam in het Merwe-Vierhavensgebied (M4H). De locatie wordt gehuurd door GroenCollect, waar vanuit Nedcargo onderverhuurt. Groen Collect verzamelt groen afval van horecabedrijven en recyclet dit afval tot biogas of verkoopt het afval aan andere bedrijven die er een nieuw product van maken.

STINTS

Op 1 oktober 2018 is naar aanleiding van een ernstig ongeval besloten dat Stints niet meer mogen worden ingezet. Als alternatief voor de Stint is de 100% elektrische bestelbus Nissan E-NV 200 van Hogeschool Rotterdam ingezet. Ook wordt onderzocht of de Goupil van GroenCollect kan worden gebruikt voor het project.

Foto 2
Foto 1