Afstudeertafels als innovatieversnellers voor organisaties

Project

Veel afstudeeropdrachten blijven beperkt tot het individuele niveau. Wat als we daar een gezamenlijke laag aan toevoegen?

Binnen dit project brachten we afstudeerders van verschillende hogescholen, begeleiders uit onderwijs en werkveld, en branchepartners samen in intervisiebijeenkomsten (‘afstudeertafels’). Het resultaat? Versnelling van innovatie, versterking van kennisdeling en versterkte infrastructuur binnen logistiek onderwijs en praktijk.

Wat is de opgave?

Afstudeertrajecten van studenten blijven vaak geïsoleerde casussen, met beperkte kruisbestuiving. Dat is zonde, vooral als het gaat om strategische logistieke vraagstukken. Kernvragen:

  • Hoe benut je afstudeeronderzoek om organisatie brede innovatie te stimuleren?
  • Hoe laat je studenten, docenten en praktijkexperts écht van elkaar leren?
  • Welke voorwaarden (organisatie, voorbereiding, nazorg) zijn nodig om deze kruisbestuiving duurzaam te maken?

Onze aanpak

We organiseerden intervisie‑bijeenkomsten waarin afstudeerders (uit verschillende regio’s en hogescholen) samenkwamen met hun begeleiders in het onderwijs en werkveld. Centraal stond wederzijdse kennisdeling: leren van elkaars praktijk en begeleidingsaanpak. Daarnaast keken we naar opschaalbaarheid: is deze aanpak alleen in de zorg effectief, of breek je hiermee een landelijke leer- en innovatie-infrastructuur?

Resultaten en lessen

Meerwaarde ondervonden: Studenten, begeleiders en praktijkpartners waarderen de intervisies als krachtige toevoeging in het leerproces.
Succesfactoren geïdentificeerd: heldere voorbereiding, sterke procesbegeleiding en geborgd vervolg na de bijeenkomst dragen cruciaal bij.
Toekomstpotentieel: de aanpak is breder inzetbaar, buiten de zorg en versterkt regionale en landelijke kennisinfrastructuur.

Dit project toont de kracht van gedeelde reflectie en samenwerking in afstudeertrajecten. Wat als je leren organiseert met elkaar en niet alleen voor jezelf? Daardoor ontstaat een versneller: van kennis, innovaties en capaciteit voor logistieke vraagstukken in organisaties.

 

Naar het artikel