Logo kdcl img

EU start handelsbesprekingen met Australië en Nieuw-Zeeland

De handelsakkoorden bouwen voort op de geslaagde recente...
23 mei 2018 / 348

De Europese Commissie heeft woensdag groen licht gegeven voor de start van handelsbesprekingen met Australië en Nieuw-Zeeland. Het akkoord moet handelsbelemmeringen wegnemen en de onderlinge handel verder stimuleren.

De handelsakkoorden bouwen voort op de geslaagde recente overeenkomsten met onder andere Canada, Japan, Singapore, Vietnam en Mexico. Ook van dit akkoord kunnen Nederlandse bedrijven flink profiteren, denkt Bart Jan Koopman, directeur evofenedex: “Een handelsakkoord geeft de onderlinge handel meestal een flinke impuls. Lagere invoerheffingen, soepelere douaneprocedures en wederzijdse erkenning van standaarden vereenvoudigen het zaken doen. De handelsovereenkomsten met Australië en Nieuw-Zeeland stellen Nederlandse bedrijven bovendien op gelijke voet met ondernemingen uit landen die bij het trans-Pacifisch partnerschap (CPTPP) zijn aangesloten. Dit zal de concurrentiepositie zeker verbeteren en extra banen opleveren in Nederland.”

De handel tussen de EU en Australië en Nieuw-Zeeland is, ondanks de afstand, vergelijkbaar met die van Mexico of Canada. Nederland exporteerde in 2017 voor 2,6 miljard aan goederen naar Australië en een half miljard naar Nieuw-Zeeland. De import bedroeg respectievelijk 1,4 miljard en 109 miljoen. Volgens het rapport Trends in Export 2018 is Australië voor Nederlandse exporteurs de achtste exportbestemming buiten de Europese Unie.

In juni reist EU-commissaris voor Handel Malmström naar Australië en Nieuw-Zeeland om de onderhandelingen op politiek niveau te openen. De eerste onderhandelingsrondes tussen de teams van onderhandelaars staan vervolgens voor juli gepland, in Brussel. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie benadrukt dat de onderhandelingen in “de grootst mogelijke transparantie” zullen plaatsvinden.

Insights artikel EU start handelsbesprekingen met Australie en Nieuw Zeeland

Auteur Betrokken partijen Jaar Leestijd
evofenedex evofenedex 2018 3

Insights artikel Rapport Trends in export

Auteur Betrokken partijen Jaar Leestijd
evofenedex evofenedex Atradius 2018 20 minuten