Logo kdcl img

Supply Chain Finance: Kansen voor Onderzoek, Onderwijs en Bedrijfsleven

Optimalisaties in geldstromen komen eraan.
18 juni 2015 / 871
Logistieke optimalisatie zit – voor wat betreft het onderwijs – vooral in het zoeken naar oplossingen voor goederen- en informatiestromen. Geldstromen zijn nog niet aan bod gekomen, maar dat verandert.

Omschrijving

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) participeert in het door Dinalog georganiseerde Demo Supply Chain Finance (SCF) project. Doel van dit project is om Reverse Factoring te introduceren in de logistieke sector. In de sector worden betalingstermijnen vaak niet gerespecteerd. Door Reverse Factoring moet liquiditeit vrij komen voor bedrijven die het nodig hebben.

Reverse Factoring sluit naadloos aan op de logistieke onderzoekslijn van de HvA. Daarom is gekozen om sterk in te zetten op dit thema door twintig studenten uit de minor “Airport Seaport Logistics” onderzoek te laten doen. Het MKB staat centraal bij de HvA. Het is juist het MKB dat vaak de dupe is van late betalingstermijnen, en daarom baat kan hebben bij meer inzicht in een oplossing als Reverse Factoring. Naast middel om liquiditeit vrij te maken, kan Reverse Factoring  een middel zijn om samenwerking tussen leveranciers en afnemers te versterken. Ketensamenwerking is het hoofdthema in het logistieke onderzoeksprogramma.

Ook voor het onderwijs is SCF een thema dat erg nieuw is. Deelname van de HvA in dit project vormt een basis voor de introductie van SCF in onderwijsland.

De studenten kijken naar voor- en nadelen van invoering van Reverse Factoring. Daarnaast brengen zij in beeld welke factoren een rol spelen bij verschillende implementatiefasen. Dit helpt om standaardcontracten op te stellen die bedrijven kaders bieden voor invoering.

In het kort is deelname van de HvA in het Demo SCF-Project een mooie kans om vernieuwingen te realiseren, niet alleen in onderwijs en onderzoek, maar ook in bedrijfsleven. 

Bron: Logistiek Magazine, september 2013, p. 13. 

Insights artikel Column Logistiek Magazine