Logo kdcl img

Dreigend tekort douanespecialisten bedrijfsleven

Er dreigt een tekort aan douanespecialisten bij handels-...
15 augustus 2017 / 1531

Er dreigt een tekort aan douanespecialisten bij handels- en productiebedrijven. Alle veranderingen in het internationale speelveld zorgen ervoor dat douanespecialisten steeds belangrijker worden voor bedrijven die internationaal ondernemen.

Kennis laten bijspijkeren

De vereniging noemt het Britse vertrek uit de Europese Unie en de Russische sancties als actuele voorbeelden en adviseert bedrijven om personeel hun kennis te laten bijspijkeren.

Ontwikkelingen

Ruim twee miljoen Nederlanders werken in de export en hun aantal groeit gestaag. Inmiddels verdienen zij een derde van ons nationaal inkomen. Ontwikkelingen elders in de wereld raken hun werk direct. Zo zorgt de brexit ervoor dat de op twee na grootste handelspartner van Nederland uit de Europese douane-unie stapt. Ook de handel met Rusland werd door de sancties steeds ingewikkelder. Tegelijkertijd zorgen nieuwe markten als Iran en Cuba voor kansen.

Goederenstroom

Handels- en productiebedrijven die internationaal ondernemen, hebben douanespecialisten in dienst voor een goed geoliede goederenstroom over de grens. Zij moeten de in- en uitgaande goederenstromen begeleiden of douaneaangiften invullen. De ‘declaranten’ moeten vaak ook de wetgeving juist kunnen interpreteren om zelfstandig aangiftes te kunnen doen.

Opleidingen

evofenedex, Rotterdam School of Management en Fontys bieden verschillende opleidingen aan waarmee studenten en medewerkers van bedrijven zich kunnen scholen in het specialisme van trade compliance. zie:

https://www.evofenedex.nl/opleidingen/douane

https://www.rsm.nl/master/executive-masters/executive-master-customs-and-supply-chain-compliance/overview/

https://fontysvenlo.nl/en/wp-content/uploads/sites/9/2016/11/FHTenLMinorCUMIB1617.pdf

Onderwerpen

Human Capital

Relevante publicaties