Logo kdcl img

Grote webshops zetten studenten in om logistieke uitdagingen te onderzoeken

Nieuwe opleiding Fontys voorziet in sterke behoefte bedrijfsleven
28 april 2016 / 1043

Nieuwe opleiding Fontys voorziet in sterke behoefte bedrijfsleven

Herbalife werkbezoek

De belangstelling van bedrijven om studenten in te zetten bij het oplossen van logistieke vraagstukken rondom hun webshop is groot, wat geresulteerd heeft in meer aanvragen van bedrijven dan aanbod van studenten van Fontys Hogeschool Venlo. Onder andere Zalando, Herbalife en Paradigit participeren in projecten.

Zo wil Zalando studenten de oorzaak van het retourpercentage van specifieke productgroepen laten onderzoeken, aangezien hier het percentage retouren aanzienlijk hoger ligt dan andere productgroepen.

De projecten zijn onderdeel van een onderwijsprogramma van Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek Venlo. Zestien studenten van Fontys doen mee aan het lesprogramma: minor E-Preneurship. Het is de eerste minor in Nederland waar Hbo-studenten leren wat online ondernemen met zich meebrengt en tevens wat de logistieke uitdagingen van webshops (e-fulfilment) zijn. De minor duurt vijf maanden full-time en is in nauwe samenwerking met Thuiswinkel.org en KennisDC Logistiek tot stand gekomen.

Één van de unieke doelen van de minor is om onderwijs en het bedrijfsleven elkaar voortdurend te laten versterken. De vraag van bedrijven om studenten in te zetten voor onderzoek omtrent webshop logistiek overstijgt het aanbod. Dat geeft aan hoeveel behoefte en bereidheid er is aan wederzijdse kennisuitwisseling.

In de laatste acht weken van de minor voeren de studenten een bedrijfsproject uit. Alle deelnemende bedrijven zijn door de studenten bezocht. Bedrijven die de minorstudenten hebben ontvangen zijn; Paradigit, Topvitamins, Zalando, Herbalife, JoboHockey, Web2media en Seacon Logistics.

Deze bedrijven gaven presentaties, rondleidingen en toelichting over hetgeen zij graag door de studenten onderzocht willen hebben. Zo krijgen de studenten niet alleen alle opdrachten mee, maar zien zij ook veel praktijkvoorbeelden waardoor ze de lesstof beter aan de praktijk kunnen koppelen.

Tevens zullen bedrijven gastcolleges verzorgen in de minor. Dit om verschillende invalshoeken van e-fulfilment toe te lichten.

Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek en KennisDC Logistiek Limburg hebben de ambitie om frequenter onderzoeken met bedrijven te starten en zal daarom een Community of Practice oprichten.  Wilt u deelnemen aan de Community of Practice neem dan contact op via Bart van den Akker. (08850 70537) | bart.vandenakker@fontys.nl

Onderwerpen

E-commerce