Logo kdcl img

Implicaties voor douanewaarde door invoering van DWU-UCC

Vanaf 1 mei 2016 is het nieuwe Douanewetboek...
14 februari 2016 / 772

Vanaf 1 mei 2016 is het nieuwe Douanewetboek van de Unie (DWU/UCC) van toepassing. Lang waren er veel onzekerheden en onduidelijkheden omdat de Nederlandse douane lang heeft gewacht met het bekendmaken van de regels voor het bepalen van de douanewaarde.

De grootste strubbelingen bevonden zich in de wijzigingen in de berekening van de douanewaarde en verkoop vanuit een entrepot. Per 1 mei 2016 wordt de douanewaarde niet meer berekend over de first sale, maar over de last sale. Het gevolg hiervan is dat ondernemers meer douanewaarde moeten betalen dan voor de invoering van de UCC. Verder is per 1 mei 2016 de indeling van douane-entrepots vervallen. In plaats daarvan komen er drie typen publieke entrepots en één type privaat entrepot. Het gevolg hiervan is dat de vergunning voor een entrepot opnieuw wordt beoordeeld en vervangen voor een nieuwe. Voor beide wijzigingen is er een overgangsregeling van toepassing.

Lange tijd was er onzekerheid hoe de UCC daadwerkelijk ingevoerd zou worden. EVO en Fenedex probeerden een belangrijke rol te spelen namens hun leden om duidelijkheid te krijgen in die nieuwe regels en het beleid van de Nederlandse douane, zodat een vlotte transitie naar de nieuwe douanewet mogelijk was. Zij staan nu nog steeds open om bedrijven hierbij te helpen.