Logo kdcl img

Interessante slotbijeenkomst Community of Practice voor de Handel

Dinsdag 14 juni vond de slotbijeenkomst van de...
20 juni 2016 / 1354

Dinsdag 14 juni vond de slotbijeenkomst van de Community of Practice (CoP) voor de handel plaats. De bijeenkomsten werden georganiseerd door Hogeschool Windesheim, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven uit Noordoost-Nederland. De deelnemers uit bedrijfsleven en onderwijs waren op bezoek bij Kuiken NV in Emmeloord, full service distributiebedrijf in construction equipment, crane & material handling en recycling equipment voor onder meer Volvo en Sennebogen. Manager Logistics & Procurement Ben de Haas liet de bedrijfsfilm zien en gaf ons een uitgebreide presentatie over Kuiken, het transitieproces waar ze in zitten en de ontwikkelingen die zij zien in de handel en logistiek van hun machines. Vervolgens was er een rondleiding door het bedrijf. De showroom, het magazijn, de werkplaatsen en het buitenterrein met gebruikte machines werden getoond en De Haas vertelde over de verschillende logistieke aspecten van elke afdeling in relatie tot de samenwerking met sales.

Weer binnen gaf hoogleraar Supply Chain Management Jack van der Veen een lezing met als titel ‘Van logistiek naar Supply Chain Management?’ Hierin ging hij in op de snel veranderende omstandigheden in de wereld en de invloed die dat heeft op logistieke processen. Klanten en leveranciers vragen om meer flexibiliteit en snelheid, wat het noodzakelijk maakt de organisatie daarop aan te passen. Daarvoor is het nodig de begrippen samenwerken, innovatie, waardecreatie en duurzaamheid centraal te stellen. De nadruk moet daarbij liggen op de lange termijn. Bij samenwerking tussen bedrijven draait het om waardecreatie en waarde-aantrekking: je moet samenwerken om de ‘koek’ te vergroten en je moet beseffen dat ook de ander meer koek wilt. Ook wordt logistiek volgens Van der Veen meer ‘mensenwerk’. Dit betekent dat er meer aandacht nodig is voor creativiteit en de psychologische processen die zorgen voor gedragsverandering bij de medewerkers. Bovendien moet het management de bedrijfsprocessen vanaf nu faciliteren in plaats van deze processen hiërarchisch te willen sturen.

Na een korte terugblik op de serie CoP-bedrijfsbezoeken, waarbij duidelijk werd dat de deelnemers veel hebben geleerd door bij elkaar in de keuken te kijken, werd de bijeenkomst afgesloten met een informele borrel.

Ook geïnteresseerd om deel te nemen aan een Community of Practice, bijvoorbeeld over Smart Industry (recent gestart) of heeft u zelf een onderwerp dat u graag binnen een CoP behandelt zou zien? Neem contact op met Jan Stegeman, Manager KennisDC Logistiek Noordoost-Nederland, 0621 888 838, jg.stegeman@windesheim.nl.