Logo kdcl img

Living lab Campus Heijendaal: op weg naar een schone en veilige campus

Elke werkdag is het een drukte van belang...
14 juni 2019 / 1982

Elke werkdag is het een drukte van belang op Heijendaal, de campus van de Radboud Universiteit, het Radboudumc en de HAN University of Applied Sciences. Met dagelijks zo’n 50.000 bezoekers en het nodige goederentransport is het een hele kunst om alle verkeersstromen veilig en duurzaam te laten verlopen. Om dat nog beter te kunnen doen, hebben de drie instellingen op vrijdag 14 juni een samenwerkingsovereenkomst getekend onder de naam Living lab Campus Heijendaal.

Tijdens deze bijeenkomst is ook de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek getekend. Partijen in de Green Deal ZES delen het doel dat in 2025 steden zoveel als mogelijk emissievrij worden beleverd.

Living lab Campus Heijendaal is een samenwerkingsverband waarin het Radboudumc, de HAN University of Applied Sciences, KennisDC Logistiek Gelderland en de Radboud Universiteit onderzoeken hoe het dagelijkse goederentransport van en naar campus Heijendaal schoner, duurzamer, innovatiever en veiliger kan.

 

Door bijvoorbeeld goederen aan de rand van Nijmegen te leveren en van daaruit met emissievrij (elektrisch) vervoer in zo weinig mogelijk ritten naar de campus te brengen, is er minder verkeer en minder CO2-uitstoot. Maar hoe los je zo’n logistieke puzzel zo efficiënt mogelijk op? En is deze manier van goederenlogistiek voor alle partijen betaalbaar? Wat zijn geschikte transportmiddelen?

Dat wordt de komende jaren onderzocht in het Living lab, door onder andere onderzoekers van de deelnemende instellingen maar ook partners als de gemeente Nijmegen, de provincie Gelderland en leveranciers en andere instellingen mogen experimenten inbrengen en/of ondersteunen.