Logo kdcl img

Versnellen Brexit onderhandelingen goed idee

Brussel en London willen de Brexit onderhandelingen versnellen....
18 oktober 2017 / 547

Brussel en London willen de Brexit onderhandelingen versnellen. Dit blijkt uit een gemeenschappelijke verklaring van Juncker (voorzitter Europese Commissie) en May (Britse premier) na een gezamenlijk diner gisteren. Het versnellen van de onderhandelingen is noodzakelijk om te zorgen voor goede handelsafspraken na de Brexit, waarvan de harde deadline 29 maart 2019 is.

Impasse

Tijdens de vijfde onderhandelingsronde tussen de EU en het VK – die eindigde op donderdag 12 oktober – is nauwelijks voortgang geboekt, zo meldden de hoofdonderhandelaars vorige week. Dit terwijl bij de start van de Brexit-onderhandelingen in juni het streven was dat in oktober 'voldoende voortgang' over de scheiding (fase 1) was geboekt, zodat Brussel en Londen zich ook konden buigen over de nieuwe handelsrelatie (fase 2).

Muurvast

De onderhandelingen zitten echter nog muurvast. Met name de vraag wie de rekening gaat betalen zorgt voor stilstand, zoals ook de thema’s Ierland en Noord-Ierland (de grens tussen beiden) en de rechten van EU burgers in het VK en vice versa voor vertraging zorgen. Standpunt van de EU is tot op heden dat eerst fase 1 moet zijn afgerond, voordat wordt gestart met gesprekken over de nieuwe handelsrelatie, fase 2. Morgen staat Brexit hoog op de agenda van een Europese top.

Eenvoudige handel

Volgens evofenedex zijn goede handelsafspraken noodzakelijk om de handel na Brexit eenvoudig te laten verlopen. evofenedex roept de onderhandelaars daarom op de onderhandelingen te intensiveren. Mocht het niet haalbaar zijn voor maart 2019 tot goede handelsafspraken te komen, dan is een overgangsperiode met een duidelijke einddatum noodzakelijk, waarbij de huidige situatie van toepassing blijft en het VK onderdeel is van de interne markt. De nieuwe handelsafspraken moeten volgens evofenedex in ieder geval zorgen voor een gelijk speelveld, geen vertragingen aan de grens, vrije markttoegang en zo eenvoudig mogelijke douaneformaliteiten.

https://www.nu.nl/brexit/4968155/onderhandelingen-nieuwe-relaties-vk-en-eu-mogelijk-eind-jaar.html