Logo kdcl img

Ouderen 65+ op de SEH

Voor dit project heeft de Hogeschool Consultancy Groep...
09 maart 2017 / 1132

Voor dit project heeft de Hogeschool Consultancy Groep (HGC) onderzoek gedaan naar de toename van het aantal bezoeken van 65-plussers op de SEH afdelingen in de regio Rijnmond.

De onderzoeksvraag van deze opdracht was: 'Zijn het aantal 65-plussers op de SEH-afdelingen van Zuid-Hollandse ziekenhuizen toegenomen na de bezuinigingen vanaf 01-01-2015 en veroorzaakt dit problemen binnen de zorgketen?'

De uitkomst van dit onderzoek is dat er een toename van het aantal 65-plussers op de SEH-afdelingen van de Zuid-Hollandse ziekenhuizen blijkt te zijn. De meest opvallende gevolgen die hieruit zijn voortgekomen, zijn: een tekort aan bedden, zowel op de spoedeisende hulp afdeling als ziekenhuis breed, een stijging van ambulance ritten waardoor er een tekort aan ambulances ontstaat, toename van zowel normale als gespecialiseerde opnames, algemeen personeelstekort & overplaatsingen wanneer de patiënt niet academisch genoeg wordt bevonden om een constante doorstroom te kunnen realiseren. Het is echter niet te achterhalen of de bezuinigingen hier de directe oorzaak van zijn. Dit zou bijvoorbeeld ook door andere zaken zoals vergrijzing kunnen komen.

Insights artikel Onderzoeksrapport 'Ouderen 65+ op de SEH'