Logo kdcl img

KennisDC Logistiek Limburg start Minor E-fulfilment

Fontys Hogescholen in Venlo start vanaf 1 februari...
25 januari 2016 / 1705

Fontys Hogescholen in Venlo start vanaf 1 februari een Minor e-fulfilment. Het is de eerste minor op het gebied van e-fulfilment en staat open voor alle hbo-studenten uit het derde studiejaar.

E fulfilment

De nieuwe voltijd Minor e-fulfilment op de Fontys Hogescholen in Venlo (voorheen de Vervoersacademie) duurt vijf maanden. De opleiding is tot stand gekomen in samenwerking met Thuiswinkel.org en zal straks het e-Academy keurmerk van deze brancheorganisatie dragen. De Minor wordt gegeven in de Engelse taal.

"Opleiding kent twee fases"

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de samenstelling van de inhoud van de e-fulfilment minor die wordt opgesplitst in twee fasen. Fase 1 duurt 10 weken lang en behandelt de breedte van e-commerce (internet marketing, ict, e-commerce algemeen en daarbij de algemene onderwerpen binnen e-fulfilment).

Impact van big data
Fase 2 duurt eveneens 10 weken. In deze fase wordt de diepte ingegaan van enkele e-fulfilment onderwerpen. Denk dan aan crossborder, de impact van big data, Legal & Customs & Compliance onderwerpen en uiteraard de Last Mile. Parallel aan beide fasen doen alle studenten een project in opdracht van bedrijven, uiteraard gerelateerd aan het onderwerp e-fulfilment.

Weinig literatuur beschikbaar
Aangezien het de eerste hbo e-fulfilment opleiding is in Nederland, is het volgens Roy Lenders (parttime Lector Supply Chain aan de Fontys Hogeschool in Venlo) niet eenvoudig om de inhoud te vullen. “Dit geldt met name voor fase 2. We hebben wereldwijd onderzoek gedaan naar welke literatuur we het beste als basis voor de opleiding kunnen gebruiken. Voor fase 1 hebben we wel een goede literatuur basis kunnen vinden maar voor fase 2 -het echte e-fulfilment stuk- is weinig tot geen literatuur beschikbaar wereldwijd. Dit betekent dat we dus veel zelf moeten ontwikkelen. Dat betekent dat we in fase 2 veel gastsprekers uitnodigen vanuit het bedrijfsleven. Daarnaast zijn we nog op zoek naar bedrijven die een leuk project hebben voor de eerste lichting studenten.”

Geen specialisatie
Volgens Lenders is het idee voor deze Minor ontstaan doordat de laatste jaren steeds meer afgestudeerden gingen werken bij e-commerce bedrijven als Zalando en Amazon. “Alhoewel er uiteraard wel over e-commerce en e-fulfilment werd gesproken in de diverse onderdelen van de logistieke opleidingen hadden we nog geen specialisatie op dit gebied. Dat gaat nu veranderen.”

Feestelijke opening

Kom op dinsdag 16 februari naar de officiële opening van de minor!
Van 15:00 uur tot 17:15 uur zullen in de aula van Fontys Hogeschool Venlo (Tegelseweg 255) verschillende inspirerende sprekers e-commerce ontwikkelingen bespreken. Bovendien zal de inhoud van de minor en de samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijs worden gepresenteerd. Doordat er verschillende nationaliteiten aanwezig zijn, zal de voertaal Engels zijn.

Programma:

15:00 – 15:25 uur          Ontvangst en registratie

15:25 – 15:30 uur          Welkomstwoord door dagvoorzitter Roy Lenders (Fontys Hogescholen)

15:30 – 15:40 uur          ‘Belang E-fulfilment in de provincie Limburg’ door Twan Beurskens (Gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur van de Provincie Limburg)

15:40 – 16:00 uur          ‘Hoe shopt de consument in 2020?’ door Eveline Poerink (Thuiswinkel.org)

16:00 – 16:20 uur          ‘Op maat gemaakt en geleverd’ door André van de Ven (Cimpress van Vistaprint, Exaprint en Pixart Printing)

16:20 – 16:35 uur          Minor E-Preneurship door Johan Wijnhoven (Fontys Hogescholen)

16:35 – 16:45 uur          Officiële opening door Hans Aarts (Directeur Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek)

16:45 – 17:15 uur          Netwerkborrel

Aanmelden kan tot vrijdag 5 februari en gaat via Bart van den Akker (Adviseur KennisDC Logistiek Limburg) (bart.vandenakker@fontys.nl of 08850 70537).

Zie de website van Fontys Hogescholen voor meer informatie.