Logo kdcl img

FAST - Field Lab Autonomous Sailing Technology

Het project Field Lab Autonomous Shipping realiseert een...
06 mei 2024 / 424

Het project Field Lab Autonomous Shipping realiseert een open innovatiesysteem waarin kennisinstellingen, de overheid, logistieke sector, toeristische sector en technologieleveranciers gezamenlijk innoveren en experimenteren met autonome schepen om kennis op te bouwen over de toepassing van digitale technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en robotica. Samenwerking op het thema autonome scheepvaart is in Nederland nog niet eerder door zo'n breed consortium uitgevoerd.

Het Field Lab richt zich op een breed scala aan innovaties die nodig zijn om schepen autonoom te laten varen binnen verschillende toerisme- en mobiliteitstoepassingen. Dit betreft de technologie aan boord van het schip, connectiviteit, bediening op afstand en interfaces en communicatie met de omgeving.

Om kennis over autonome systemen op te bouwen en te verankeren voor andere Zeeuwse ondernemers en onderwijs, ontwikkelen HZ University en TU Delft een platform voor autonoom varen voor onderzoek en onderwijs. De partners ontwikkelen nieuwe toepassingen van autonoom varen in de mobiliteits-, logistieke en toeristische economie. In het toerisme richt het project zich onder meer op nieuwe watersportarrangementen, nieuwe fiets- en horeca-arrangementen en ervaringen op het gebied van technologie. Dit genereert nieuwe diensten voor ondernemers en zet Zeeland op de kaart met innovatieve arrangementen.

Mobiliteit gaat over het ontwikkelen van autonome veerdiensten die een oplossing bieden voor ontbrekende schakels in het mobiliteitsnetwerk voor fietsers en niet-autoreizigers. Deze autonome pontjes verbinden kernen op verschillende eilanden en stimuleren duurzaam vervoer.

Voor logistiek wordt een roadmap ontwikkeld voor autonoom varen in zee- en binnenvaart in Zeeland en het uitwerken van twee logistieke use cases. De ontwikkeling van autonoom varen versterkt de positie van de Zeeuwse havens en logistieke ketens door een hogere betrouwbaarheid en lagere logistieke kosten.

Meer informatie over het project is te vinden op de website: https://projectfast.nl/

Inhoud


Gerelateerd nieuws