Logo kdcl img

Stadslogistiek Op Maat

Ruimtelijk instrumentarium voor de autovrije stad
14 maart 2016 / 4025

Hoe ziet de stad van de toekomst er uit? Hoe anders zou het morgen zijn dan nu? De meesten van ons zullen in steden wonen. Aan de ene kant zullen onze primaire grondstoffen afnemen, terwijl onze behoefte om mobiel te blijven groeit. Maar wat gebeurt er met deze fundamentele behoeften? In meer of mindere mate zal veel hetzelfde blijven: goederen zullen nog geproduceerd, verpakt en gekocht / verkocht moeten worden. Ook zal het verplaatsen van A naar B blijven. Wat gaat er met de stadslogistiek in de komende 35 jaar gebeuren en hoe verandert dit de leefbaarheid in de stad?


Door de opkomst van e-commerce en digitale productie is de distributie van goederen in de stad radicaal aan het veranderen is. Aankopen worden steeds vaker buiten reguliere openingstijden of online gedaan en distributie vindt steeds fijnmaziger en in de avonduren plaats. Een groot aantal producten kunnen al door de 3D printer geproduceerd worden en door koeriersdiensten direct worden geleverd. In de logistieke keten, van producent tot consument, vinden veranderingen plaats die van invloed zijn op het gebruik en de morfologie van de stedelijke infrastructuur. 

Stadslogistiek op Maat is een ontwerpend onderzoek dat richt zich op de ruimtelijke implicaties en het verbeelden van toekomstige scenario’s om fijnmazige stadsdistributie in een autovrije Amsterdamse binnenstad te accommoderen.

DOEL

Het doel van Stadslogistiek Op Maat is om voor beleidsmakers, logistieke bedrijven, afnemers van goederen, ruimtelijke ontwerpers en andere stakeholders in de logistieke sector een inspirerend boek met oplossingen voor een zero emissie stadslogistiek in Amsterdam te maken, en hierdoor de transitie naar een autovrije stad te stimuleren. 

Vanaf februari tot en met september 2016 werkt het team aan:

  1. het in beeld te brengen van de impact van zowel de veranderende stedelijke bevolking, als de tijdbesteding patronen van het winkel- en verplaatsingsgedrag van consumenten in de stad en de digitalisering in de logistieke keten; 
  2. innovatieve systeemoplossingen te ontwerpen; 
  3. overgangsscenario’s van een fijnmazige stadsdistributie in 2050 in Amsterdam te visualiseren.

Het beoogde resultaat van het ontwerpend onderzoek is een visueel schetsboek, dat tijdens een symposium in september 2016 wordt gepresenteerd.

PARTNERS

Dit project is een samenwerking tussen ontwerp-bureau Field Factors, APPM Management Consultants, de lectoraten Online Ondernemen en Logistiek van de Hogeschool van Amsterdam en Amsterdam Economic Board.

CONTACT

Bent u geïnteresseerd in dit project? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Wilrik Kok 
M: +31 (0)6 24 89 35 99
E:  wk@fieldfactors.com

Som cover image

Inhoud


Gerelateerd nieuws