Logo kdcl img

College Tour - Rondje Hubs

Donderdag 17 november vond de derde middag plaats...
01 december 2022 / 1200

Donderdag 17 november vond de derde middag plaats van de Collegetour vanuit Learning Community Logistiek in de Leefbare Stad (LC LiLS) 2022 met als thema: ‘Rondje Hubs’. Studenten uit Breda (BUas), Rotterdam (HR), Nijmegen (HAN) en Utrecht (HU) kwamen samen om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en over thema’s te spreken rondom Logistiek in de Leefbare stad. Tijdens deze tour door Utrecht werd een bezoek gebracht aan twee hubs gericht op de toekomst: Cityport en BouwHub. Hoewel alle studenten vanuit de verschillende hogescholen werken met diverse onderwerpen rondom stadslogistiek, kon iedereen wat meenemen uit de dag voor zichzelf of medestudenten. Van vervoer over water, (efficiënt) vervoer van bouwafval, personenvervoer richting de binnenstad tot efficiëntere planningen in de bouwlogistiek.

City runners1

De middag startte bij stadslogistieke haven Cityport met een presentatie door Ben van Hees. Hij deelde de verschillende functies van Cityport en de nieuwste ontwikkelingen hierin. Cityport maakt het makkelijk om goederenvervoer over water te faciliteren, en Ben vertelde over uitdagingen rondom de overslagmogelijkheden van water naar land. Een casus o.a. interessant voor studenten met opdrachten over regelgeving voor zwaar vervoer in de binnenstad. Vervolgens sprak Taco Jansonius over recente projecten in Utrecht rondom stadslogistiek en stadshubs, met de focus op bouwlogistiek in combinatie met duurzaamheid. Afsluitend vertelde Ruben Vrijhoef over de watertransport t.o.v. transport over de weg. 

City runners 3

De tour werd vervolgd met een stop bij BouwHub, onderdeel van VolkerWessels Materieel & Logistiek. Ivo Agricola en Sebastian Hegeman namen ons mee in hun verhaal over de toenemende binnenstedelijke bouwopgaven. Met initiatieven als ‘morgen wonen’ waarin een huis bouwen in één werkdag gecombineerd wordt met het verminderen van CO2 uitstoot en het besparen van materiaal. Dit sloot goed aan bij de minor groep die werkt aan een project rondom zero emissiezones voor de bouwplaats. Door slimme bouwlogistiek ontstaat hogere arbeidsproductiviteit en het bundelen van activiteiten zorgt ook voor meer veiligheid op de bouwplaats. De BouwHub vormt een buffer aan de rand van de stad bij het samenstellen van stromen en consolidatie van bouwmateriaal. Ook personenvervoer wordt hier verbeterd om medewerkers naar de werkplaats te brengen. Een onderwerp waar een van de minorgroepen op dit moment aan werkt. Transportbewegingen tot een minimum beperkten raakt veel aan de opdrachten van de studenten. Tijdens de borrel konden studenten Ivo en Sebastian hierover bevragen. Vervolgafspraken werden ingepland en gegevens werden uitgewisseld. Precies het doel van de collegetour!

City runners2