Logo kdcl img

Handhavingsvisie ‘Grensverleggend’ Douane: ontwikkelingen en resultaten

In 2014 presenteerde de Nederlandse Douane de innovatieve...
21 oktober 2019 / 1580

In 2014 presenteerde de Nederlandse Douane de innovatieve handhavingsvisie ‘Grensverleggend’. Inmiddels zijn we vijf jaar verder. Sindsdien is er veel gebeurd, maar de buitenwereld merkt daar niet altijd direct iets van. Daarom praat de Douane u bij in het whitepaper ‘Grensverleggend. Toekomstvisie voor het douanetoezicht: uitgangspunten, ontwikkelingen en resultaten’.

 

De kern van de handhavingsvisie ‘Grensverleggend’ is honderd procent van het EU buitengrensoverschrijdend goederenverkeer onder toezicht, met zo min mogelijk logistiek oponthoud voor het bonafide bedrijfsleven. Met Grensverleggend streeft de Douane naar een slimme manier van werken, gericht op een passende balans tussen handhaving en handelsfacilitatie. De visie is geen blauwdruk, maar eerder een kompas om de goede stappen in de juiste richting te zetten.

 

De afgelopen jaren zijn talrijke ontwikkelingen in gang gezet om de visie handen en voeten te geven. Veel van deze innovaties worden getest in een laboratorium of onderzoekomgeving, in samenwerking met wetenschap, producenten van technologie en bedrijfsleven. Pas als een proces rijp is voor implementatie, gaan Douane en bedrijfsleven daarvan iets merken. Het merendeel van de innovaties leidt pas gaandeweg tot aanpassingen, waardoor de Douane ook wel spreekt van veranderingen ‘onder de motorkap’.

 

Nieuwsgierig geworden naar de stand van zaken rond ‘Grensverleggend’? Het whitepaper ‘Grensverleggend. Toekomstvisie voor het douanetoezicht: uitgangspunten, ontwikkelingen en resultaten’ geeft u een actueel overzicht.

Insights artikel Handhavingsvisie ‘Grensverleggend’ Douane: ontwikkelingen en resultaten

Auteur Jaar
Douane Nederland 2019