Logo kdcl img

Logistiek Makelaar en ‘Truckspotting’

In regio Arhnem – Nijmegen hebben de Logistiek...
16 mei 2018 / 993

In regio Arhnem – Nijmegen hebben de Logistiek Makelaars Mark Luikens en Michel Oldenburg deel uitgemaakt van het project Truckspotting, dit is een deelproject van Beter Benutten Vervolg. Bij truckspotting worden passerende voertuigen vastgelegd op camera tijdens de spits. Vervolgens worden de beelden bekeken en het aantal vrachtwagens en bestelbussen per bedrijf genoteerd.

Istock 859916128

Truckspotting

Bij Truckspotting stond het realiseren van spitsmijdingen centraal. Aan de hand van Truckspotting zijn een aantal bedrijven naar voren gekomen. Met behulp van de Logistiek Makelaar is gekeken welke wijzigingen in het (logistieke) proces een bedrijf voordeel op leverde, zoals kostenbesparing of verhoogde klanttevredenheid, én daarnaast ook zorgde voor spitsmijdingen. Met behulp van Truckspotting is het gelukt om in totaliteit 180 dagelijkse spitsmijdingen te realiseren bij onder andere installatie-, technische-, logistieke-, bouw- en retailbedrijven.

Business cases

Zo heeft bouwbedrijf Bumé besloten om gebruik te maken van digitale in plaats van papieren bonnen, waardoor zij 33 spitsmijdingen per dag konden realiseren.

‘Met digitale werkbonnen hoeven onze medewerkers ’s ochtends, en ook ’s middags, niet meer naar de zaak te komen. De bussen zijn voorzien van materialen en worden meerdere keren per week door onze voorraadmedewerkers bijgevuld. Daarnaast weten we precies wie waar is en waar we dus tijd verliezen. Op termijn kunnen we onze mensen dus nog slimmer inzetten.’ – Bumé

Een ander voorbeeld is transportbedrijf Riksen. Dit transportbedrijf heeft besloten om samen met Synerlogic hun chemische goederen te vervoeren. Hierdoor rijden er per dag 14 voertuigen minder tijdens de spits.

Directeur Albert Riksen: ‘Door samen te werken, stijgt de beladingsgraad en de dropdichtheid, en dus rijden we uiteindelijk minder kilometers.’

Manager Warehouse & Operations Rieni van der Hoeven: ‘De ritten duren korter, onze chauffeurs kunnen de spits mijden en we kunnen frequenter leveren tegen lagere kosten.’

Naast deze twee bedrijven zijn er meer bedrijven die een bijdrage hebben geleverd. Zie de download voor het hele verhaal.

Van spitsmijdingen naar CO2-reductie

Tijdens de eerste inzet van de Logistiek Makelaar lag de focus op het realiseren van spitsmijdingen, iets dat goed is gelukt. De vernieuwde focus van de Logistiek Makelaar is CO2-reductie.

Insights artikel GOED OP WEG MET TRUCKSPOTTING

Betrokken partijen Jaar Leestijd
Provincie Gelderland, Buck Consultants International, Michel Oldenburg, Mark Luikens 2018 25 mins