Logo kdcl img

Logistiek+ Nummer 14

Een ander narratief voor de logistiek - “wij...
16 januari 2023 / 1633

Een ander narratief voor de logistiek

“wij leiden op tot supply chain professionals. Wij leren jullie de modernste digitale technieken die leiden tot duurzame ketens en daarmee tot een betere wereld”.

We leven in bijzondere tijden. Post pandemie, een oorlog in de Oekraïne, enorm gestegen energieprijzen, klimaatverandering en serieuze materiaaltekorten. Daar waar ons vakgebied ‘logistiek’ in het verleden nauwelijks het wereldnieuws bereikte, zijn ‘supply chains’ opeens ‘hot’ en het gesprek van de dag: het belang van transparante, duurzame en veerkrachtige ketens wordt impliciet en expliciet herkend en erkend.

Daarentegen lopen de instroomcijfers in onze HBO opleidingen al jaren terug. Waarom? Blijkbaar zijn we onvoldoende in staat om ons vakgebied aantrekkelijk in de markt te zetten. Met twee kinderen in de studiekeuze leeftijd snap ik dat wel: jonge mensen willen bijdragen aan belangrijke maatschappelijke thema’s, de jeugd is veel meer ‘purposedriven’ en wij moeten concurreren ‘sexy’ opleidingen zoals ICT, Marketing Management en International Business. Logistiek wordt dan geassocieerd met lelijke dozen langs de autoweg en stinkende en ronkende vrachtauto’s terwijl wij insiders weten hoe prachtig ons vakgebied is en dat is ook nu weer te lezen in de artikelen van deze Logistiek+.

Blockchain or no blockchain? That is the question

Klara Paardenkooper, Josanne Heeroma - ten Katen, Ruud Wijlhuizen, Victor van der Hulst, Anca Petre, Ron van Duin

Een integrale blik op duurzame logistiek: Verslimmen, verschonen én integreren vraagt om multidisciplinariteit

Bram Kin, Dennis Moeke

Ontvangers van goederen en de voorwaarden voor het gebruik van regionale hubs

Michiel Kamphuis en Matthijs Broekema

Naar vergroening van achterlandcorridors: een onderzoeksagenda voor Greening Corridors

Ron van Duin, Kristel Alons-Hoen, Dennis Moeke, Dick van Damme