Logo kdcl img

Tot 40% reductie van loopafstanden door ABC indeling van producten in het magazijn

Het KennisDC Logistiek Limburg heeft een tool ontwikkeld...
02 maart 2017 / 7276

Het KennisDC Logistiek Limburg heeft een tool ontwikkeld voor het berekenen van loopafstanden in magazijnen op basis van de "S-shaping methode*". De tool voor het optimaliseren van loopafstanden is ontwikkeld door Fontys Internationaal Logistiek Expertise Centrum (ILEC) en is door Guy Somers verder ontwikkeld voor praktische toepassing bij kleine en middelgrote ondernemingen.

Deze tool is gericht op het berekenen en optimaliseren van loopafstanden in het magazijn volgens de "S-shaping" methode. Dit wordt berekend in combinatie met een magazijnindeling op basis van een ABC verdeling en vergeleken met het willekeurig neerzetten van goederen op picklocaties.

Loopafstandentool

Deze tool is gericht op het berekenen en optimaliseren van loopafstanden in het magazijn volgens de "S-shaping" methode. Dit wordt berekend in combinatie met een magazijnindeling op basis van een ABC verdeling en vergeleken met het willekeurig neerzetten van goederen op picklocaties.

In de downloads vindt u het Excel bestand waarin eenvoudig basisgegevens ingevuld kunnen worden die van toepassing zijn op uw eigen bedrijf. Belangrijke parameters hierbij zijn bijvoorbeeld de lengtes en breedtes van de gangpaden, het aantal gangpaden en de afstand tussen de gangpaden. De besparing aan loopafstanden kan, op basis van deze vergelijking, in een magazijn met 25 gangpaden van 25 meter in combinatie met een order met 15 orderregels al snel oplopen tot boven de 40%.

Door gegevens in te vullen over de kosten van de orderpicker, de gemiddelde loopsnelheid en het aantal orders per jaar kunt u meteen zien wat de jaarlijkse besparing in meters, uren en kosten zijn. U kunt los van elkaar zien wat de loopafstanden zijn zonder ABC indeling en wat de loopafstanden met ABC indeling zijn.

U hoeft enkel uw naam en gegevens in te vullen om te beschikken over deze tool. De tool beschikt tevens over een handleiding, die u per onderdeel uitlegt welke stappen u moet nemen en wat de begrippen inhouden.

Het is slechts één manier om de rij/loopafstanden te berekenen, natuurlijk zijn er legio andere mogelijkheden. Maar heeft deze tool u tot nieuwe inzichten gebracht of wilt u voor uw bedrijf een uitgebreidere analyse over de invulling van uw magazijn of eenzelfde berekening voor een andere loop/rijmethode neem dan via onderstaand email adres of telefoonnummer contact op met KennisDC Logistiek Limburg. U kunt voor op- en/of aanmerkingen over de tool, of andere vraagstukken op het gebied van warehousing zoals opslagmethodieken, magazijninrichting, orderpickstrategieën, magazijnlay-out en het opzetten en meten van orderpick KPI’s onder meer terecht bij Guy Somers.

Pascal Swinkels, Coördinator KennisDC, p.swinkels-ab@fontys.nl, 08850-79389

Guy Somers Adviseur Fontys ILEC, g.somers@fontys.nl, 08850-82197

Insights artikel ABC Tool