Logo kdcl img

TIP, Young Professionals Community Gelderland

Battle for Talent
13 september 2016 / 3954

In september 2016 startte het KennisDC Logistiek Gelderland samen met zes logistiek dienstverleners uit het mkb en zeven studenten de Talent Innovatie Pool (TIP).

In menig mkb bedrijf zijn er te weinig logistieke lotgenoten om met elkaar te kunnen spiegelen, elkaar te kunnen inspireren en van advies te voorzien. Deze talentenpool voorziet in deze leemte.

In TIP komen individuele talenten van diverse bedrijven samen om elkaar te voeden met ideeën en kennis op te doen uit het netwerk van de KennisDC's. Aan elk talent is een student gekoppeld, die in het kader van zijn of haar stage- of afstudeeronderzoek, helpt om een analyse te maken, managementinformatie te verzamelen, een implementatieplan te maken, enzovoorts. 

Het gemeenschappelijke doel is de talenten te boeien en daarmee te kunnen behouden voor het bedrijf, én nieuw talent in het mkb binnen te halen en tegelijk de studenten veelzijdig op te leiden. Dankzij deze constructie gaan waardevolle medewerkers niet verloren voor het bedrijf, is de achterliggende gedachte. Daardoor kan een mkb bedrijf ook op langere termijn komen tot (sociale) innovatie. 

Professionals en studenten tackelen samen actuele vraagstukken van elk van de bedrijven. De hogeschool, als neutrale partij, organiseert dit proces. Zij brengt kennis in uit haar netwerk, biedt een ruimte, organiseert gastsprekers enzovoorts.

Het proces start met het benoemen van ontwikkelthema's door elk van de logistiek dienstverleners. Daar worden studenten bij gezocht, met een passende opleiding. Samen met studenten, hun opleiders, en de professionals worden de thema's vertaald in stage- en afstudeeropdrachten. In TIP komen dan per saldo meerdere invalshoeken bij elkaar. Daarmee blijken interessante cross-overs te ontstaan. Dat blijkt leerzaam, zowel voor de professionals als voor de studenten.

Tevens fungeert de talentenpool als een wekelijks bijeenkomend business development team op de geselecteerde thema’s; professionals en studenten zetten zich samen in om elk van de bedrijven verder te helpen. Hiermee wordt het (sociaal) innovatief vermogen van deze bedrijven aanzienlijk verhoogd, en wordt de ‘lonely professional’ uitgedaagd om over de bedrijfsgrenzen heen te denken. 

Een korte videoregistratie geeft een beeld wat de eerste pool voor de participerende bedrijven en studenten heeft betekend.

In februari 2017 zijn we gestart met de tweede pool en inmiddels zijn we al aangekomen bij ronde 6! De rondes starten in september en februari. Bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan de Talent Innovatie Pool, of wilt u gewoon eens horen of zien hoe deze formule werkt, neem dan gerust contact op met de projectleider van het TIP project: Miranda Vodegel via 0683996027 of miranda.vodegel@han.nl.

Inhoud


Gerelateerd nieuws